Alternatief voor Mechelse student is broodnodig
De prijs van het brood gaat in januari 2012 stijgen. Dit komt door de hoge inflatie. In België bedraagt deze maar liefst 4,8 percent. “Vorig jaar at ik minstens drie broodjes per week”, zegt de twintigjarige studente Dorien Brijssinck, “nu maximum één.”
Het leven is duurder geworden dat weet ook Dorien Brijssinck. Zij zit in haar tweede jaar journalistiek in Lessius Mechelen. “Nu doe ik meer boterhammen mee naar school.” Nochtans biedt de hogeschool Lessius Mechelen degelijke prijzen aan de studenten aan. “Toch zie je opvallend veel mensen die hun eigen lunch meebrengen”, zegt Dorien.
Meer kwaliteit
Vorig jaar kostte een broodje 2 euro in de cafetaria van de hogeschool. “Toen werden ze vers gemaakt”, zegt Dorien. “Nu zijn ze 80 cent duurder geworden en zijn ze niet meer lekker.” De broodjes worden op voorhand gemaakt en daarom liggen ze soms uren gekoeld waardoor ze niet meer krokant zijn. “Ik betaal liever meer voor een vers broodje dat meer kwaliteit heeft”, zegt Dorien. In de cafetaria van de hogeschool betaal je 2,80 euro voor een grote smos kaas en hesp.
Geen prijsstijging
Broodjeszaak de ‘Mechelburger’ heeft minder cliënteel door de crisis. Vooral ’s avonds is het erg rustig en krijgen de uitbaters gemiddeld 15 percent minder klanten over de vloer dan vorig jaar. Ondanks de hoge kostprijzen voeren ze in de nabije toekomst geen prijsstijgingen door. Een grote smos kaas en hesp kost 3,10 euro in de ‘Mechelburger’.
Seizoensgebonden
Een andere broodjeszaak ‘Mondfol’ leeft seizoensgebonden. “In de zomer heeft iedereen meer zin in een smos dan in de winter”, zegt de drieënveertigjarige Nadia De Laet. Tijdens de schoolperioden verkopen ze meer door de studenten. “Na nieuwjaar moeten wij wel een prijsstijging doorvoeren.” Momenteel kost een grote smos kaas en hesp 4 euro.
Weinig alternatieven
De cafetaria van Lessius Mechelen sluit om 15 uur. “In Leuven kun je ’s avonds nog in de ‘Alma’ gaan eten”, zegt Dorien. ‘Alma’ is een voordelig studentenrestaurant. “Er zijn in Mechelen weinig alternatieven voor de studenten”, zegt Dorien. Toch zijn er zo’n 6000 studenten in Mechelen.
“Ik ben ’s avonds meer dan twee uur kwijt met koken en afwassen.” Na de les kookt Dorien samen met haar kotgenoten een gezonde en evenwichtige maaltijd. “Als je iets wilt gaan eten moet je al tot aan de Grote Markt en daar vind je slechts fast food”, zegt Dorien. “Er zou een restaurant moeten komen waar je ‘s avonds gezond kunt eten aan een studententarief”, zegt Dorien. Zij denkt aan een plaats rond de Sint-Romboutstoren.
Overdag heb je de ‘Carpe Diem’. Dit restaurant ligt dicht gelegen bij de hogeschool en biedt gezonde pasta’s aan tot 14 uur die je zelf kunt samenstellen. Studenten kiezen hier wel voor. “Op zich ligt de kostprijs van een broodje tussen drie en vier euro”, zegt Dorien, “waarom dan geen vijf euro betalen voor een warme gezonde maaltijd?”
Bron: kwartaalverslagen van het prijzenobservatorium 2011
Hoge score
Ons land scoort opvallend hoog op de inflatie van het brood. In 2010 was er reeds een prijsstijging als reactie op de hoge consumptieprijzen van de grondstoffen. De buurlanden scoren beter. Zij halen een inflatie van slechts 3,3 percent daardoor zullen de prijzen van de broodjes minder snel stijgen.
De inflatie op brood en granen is op een jaar tijd gestegen met 1,2 percent. |
Bron: kwartaalverslagen van het prijzenobservatorium 2011
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.0 Generic License.